Leveles tepertős pogácsa
4 fő részére
Nehézség:
közepes
Kapcsolódó gyűjtemények
hozzávalók
- 1 kg finomliszt
- 2 dkg kevés langyos tejben felfuttatott élesztő
- 2 evőkanál rum
- kb. 1 dl tejföl
- 80 dkg tepertő
- só (kb. 2 kávéskanál)
- langyos víz
tetejére
- 1 db tojás
Elkészítés
Kevés langyos tejben kevés cukorral kb. 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt. A liszttel, a felfuttatott élesztővel, tejföllel, sóval, rummal, langyos vízzel tésztává gyúrjuk, alaposan kidolgozzuk. Lisztezett gyúrótáblán ujjnyi vastagságúra, kocka alakúra nyújtjuk. A tepertőt ledaráljuk, majd egyharmad részét a tésztára kenjük. Hajtogatjuk balról, felülről, jobbról, alulról. Fél órán keresztül hagyjuk pihenni, letakarva. Megint kinyújtjuk, a harmad tepertővel bekenjük, hajtogatjuk. Megint hagyjuk fél órán keresztül pihenni. Harmadszorra is kinyújtjuk, a maradék teperővel bekenjük, hajtogatjuk, pihentetjük fél órán keresztül. Másfél ? kétujjnyira nyújtjuk, bevagdossuk, szaggatjuk, pihentetjük. A tojással a pogácsa tetejét megkenjük. Előmelegített sütőben sütjük 15-20 percig. Ez attól függ, hogy mekkora pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.
Hozzászólások
Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.
Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.